Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Το γνωρίζεται ότι το συκώτι και η συκοφαντία παράγονται , από το σύκο τον καρπό της συκιάς ;

Την εποχή που ήταν νομοθέτης ο Σόλωνας είχε απαγορεύσει με νόμο στους Αθηναίους την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις άλλες πόλεις κράτη εκτός από το ελαιόλαδο . Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν επιτρεπόταν τότε και η πώληση σύκων . Όποιος λοιπόν ενημέρωνε τους  άρχοντες ,για αυτούς που έβγαζαν παράνομα σύκα από την Αττική , αυτός ονομαζόταν συκοφάντης και η πράξη του συκοφαντία .
                                                                                           
Το γνωρίζεται ότι το συκώτι και η συκοφαντία παράγονται , από το σύκο τον καρπό της συκιάς ;
Το ήπαρ , το συκώτι , ανέκαθεν οι Έλληνες το θεωρούσαν έδρα παθών : Θυμού (μου έπρηξες το συκώτι) , φόβου (μου ΄κοψες τα ήπατα) , τρυφερότητας (ηπάτιον εμού , σπλάχνο μου) . (Νίκος Βαρδιάμπασης Συγγραφέας - Ιατρός) .
  470 - 399 π.χ.

       
*Ο κακόλογος σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή, αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη από τη ζωή, η κακολογία είναι σοβαρότερη από τον φόνο, γιατί ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο κακόλογος με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια σκοτώνει και ζωντανούς και πεθαμένους* . (Σωκράτης από Αθήνα) .


περ. 400 - 325 π.χ.



*Απ΄ τα άγρια θηρία το χειρότερο δάγκωμα το κάνει ο συκοφάντης , από τα ήμερα ο κόλακας*. (Διογένης από τη Σινώπη). 



470 ή 460 - περ. 370 π.χ.

*Το μαχαίρι κόβει , αλλά η συκοφαντία χωρίζει φίλους* .  (Δημόκριτος από Άβδηρα) . 


περ. 640 - 546 π.χ

*ΜΗ ΔΙΑΒΑΛΛΕΤΩ ΣΕ ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΕΚΟΙΝΩΝΗΚΟΤΑΣ* . Η συκοφαντία να μη σε κάνει να χάνεις την εμπιστοσύνη σου , από εκείνους με τους οποίους συναλλάσσεσαι . (Θαλής ο Μιλήσιος) .

*Μην κακολογείς (ή συκοφαντείς) τους κοντινούς (διπλανούς) σου γιατί διαφορετικά θα ακούσεις πράγματα που θα σε λυπήσουν . (Χίλων από Σπάρτη)

*Μην κακολογείς τον νεκρό*. (Χίλων).           

Ο Σπαρτιάτης Θεαφίδας ακόνιζε κάποτε το ξίφος του . Κάποιος άλλος τον ρώτησε , αν είναι κοφτερό .
*Πιο κοφτερό και από την συκοφαντία* , απάντησε εκείνος .


384 - 322 π.χ.

Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον συκοφαντούσαν . Ο φιλόσοφος απάντησε: *Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν* . 
*Πάντοτε ο συκοφάντης είναι κακοήθης* . (Δημοσθένης από Παιανία Αττικής , 384 - 322 π.χ.) . 
Ο Αίσωπος  από τη Μ. Ασία πληροφορήθηκε κάποτε ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας , ότι κάποιος από τους φίλους του τον συκοφάντησε .
*Αυτό δε με πειράζει καθόλου απάντησε . Κατά τη διάρκεια της απουσίας μου του επιτρέπω ακόμα και να με σπάζει στο ξύλο* .
Κάποιος είπε στον Αίσωπο από Μ. Ασία *Για εσένα λένε τρομερά πράματα* και του τα είπε όλα όσα είχε ακούσει. Ο Αίσωπος απάντησε: *Δολοφόνοι δεν είναι εκείνοι που φτιάχνουν τα μαχαίρια, αλλά εκείνοι που τα χρησιμοποιούν. Έτσι και τώρα: δε με κακολογούν οι συκοφάντες, αλλά εσύ που χρησιμοποιείς τις συκοφαντίες τους.*
                                                
Τι είναι σωστή ομιλία;

Αποχή από τη ψευτιά , αποχή από τη συκοφαντία , αποχή από το κουτσομπολιό , αποχή από την αγένεια . (Βουδιστική εντολή) .

Κάλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. (Του Λαού).

Μπορεί να μη μπήκε το καρφί αλλά η τρύπα μένει. (Του Λαού).
Τα καρποφόρα δέντρα πετροβολούνται (Του Λαού) . Αυτός που αξίζει συκοφαντείται και πετροβολείται .

Τα ίχνη απ’ το πόδι σε λίγο θα εξαφανιστούν, αλλά τα ίχνη από την γλώσσα, μπορούν να μείνουν για πάντα . (Αγγλική παροιμία) .
Πολλά αστέρια δεν μπορούν να κρυφτούν από ένα μικρό σύννεφο . (Μαορί παροιμία) .
*Η συκοφαντία συνήθως χτυπάει τους άξιους ανθρώπους, όπως τα σκουλήκια ρίχνονται επάνω στα καλύτερα φρούτα* . (Τζ. Σουίφτ) .

*Οι επιδέξιοι κόλακες συνήθως είναι όχι και λιγότερο επιδέξιοι συκοφάντες* . (Ναπολέοντας) .

*Αν κάποιος σε συκοφαντεί, άφησε τη ζωή σου να τον διαψεύσει* . (Τζ. Μπράουν) .
*Η καλύτερη απάντηση στη συκοφαντία είναι η σιωπηλή περιφρόνηση* . (Ι. Έγκελ) .

Να συκοφαντήσεις έναν έντιμο άνθρωπο είναι το ίδιο εύκολο, όπως και να σκοτώσεις εκείνον που κοιμάται. (Α. Κοτσέμπου) .

*Κάνω ότι μπορώ από αυτά που ξέρω , βάζω τα δυνατά μου . Και θα συνεχίζω να κάνω το ίδιο μέχρι το τέλος . Αν αποδειχτεί στο τέλος ότι έχω δίκιο , όλα όσα έχουν ειπωθεί για μένα δεν θα έχουν καμία σημασία . Αν αποδειχτεί στο τέλος ότι έχω άδικο και δέκα Άγιοι να ορκίζονται πως είχα δίκιο , δεν θα καταφέρουν τίποτα*. (Α. Λίνκολν) .

Η συκοφαντία είναι σαν την ενοχλητική σφήκα: αν είσαι σίγουρος σκότωσε την με μια αποφασιστική κίνηση αμέσως. Αν όχι, μην προσπαθείς να την διώχνεις, γιατί θα σου επιτεθεί με μεγαλύτερη μανία. (Ν. Σαμφόρ) .

*Η συκοφαντία είναι αδιάφορη προς τους τιποτένιους* . (Ο. Μπαλζάκ) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου